Paprikos

Paprikos – nuo seno žinomas augalas, pradėtas kultivuoti daugiau nei prieš 2 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė Amerika (Meksika ir Gvatemala). XV amžiaus pabaigoje paprikos buvo atvežtos į Ispaniją ir Portugaliją, o iš ten – į pietryčių Europos šalis ir į Artimuosius Rytus.
Pagal skonines savybes paprikos skirstomos į saldžiąsias ir aštriąsias. ...

Paprikos – nuo seno žinomas augalas, pradėtas kultivuoti daugiau nei prieš 2 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė Amerika (Meksika ir Gvatemala). XV amžiaus pabaigoje paprikos buvo atvežtos į Ispaniją ir Portugaliją, o iš ten – į pietryčių Europos šalis ir į Artimuosius Rytus.
Pagal skonines savybes paprikos skirstomos į saldžiąsias ir aštriąsias. Saldžiosios paprikos – viena vertingiausių daržovių, nes turi daug vitaminų, pirmauja pagal vitamino C kiekį (žaliuose paprikų vaisiuose yra 150-270 mg% askorbo rūgšties, raudonuose vaisiuose – iki 480 mg%). Pagal vitamino A kiekį (12-15%) paprikas galima prilyginti morkoms. Vaisiuose yra rutino, B grupės vitaminų, cukrų eterinių aliejų, mineralinėmis medžiagų, ypač kalio.
Pagrindinis olandų firmos „Bejo Zaden“ tikslas – tiekti hibridus, skirtus auginti lauke. Lietuvoje daržininkus labiausiai domina saldžiosios paprikos, išauginančios vidutinio didumo kubo formos vaisius. Iki šiol dažniausiai auginti pramoniniams šiltnamiams skirti hibridai, kurie ne visuomet tinka auginti lauke, nes esant žemai temperatūrai blogai mezga vaisius. Mūsų siūlomi „Bejo Zaden“ hibridai tinkami auginti Lietuvoje,  gerai mezga vaisius net nepalankiomis oro sąlygomis.
Dirvožemis. Optimali dirvožemio pH: 5,5-7,0 (mažo rūgštingumo arba neutrali). Paprikoms auginti labiausiai tinka lengvi dirvožemiai – priesmėliai ir lengvi bei vidutiniai priemoliai, derlingi, giliai įdirbti, pakankamai drėgni dirvožemiai ir juodžemiai.
Priešsėliai. Paprikas galima auginti kaip ir pomidorus – po ankštinių augalų, šakniavaisių, kopūstų. Negalima auginti po bulvių ir agurkų. Ten, kur buvo augintos bulvės, paprikas galima sodinti ne anksčiau kaip po 3-4 metų.
Dirvos paruošimas. Paprikas galima auginti po mėšlu tręštų priešsėlių. Rudeninio dirvos dirbimo metu į 1 m2 įterpiama 5-10 kg  perpuvusio mėšlo arba komposto bei 60-70 g fosforo – kalio trąšų, o pavasarį 40-50 g azotinių trąšų.
Sėja, daigų auginimas. Paprikos auginamos sodinant daigais. Paprikų daigai auginami kaip ir pomidorų, tačiau jų augimo trukmė beveik 3–4 savaitėm ilgesnė. Sėklos daigams sėjamos maždaug nuo vasario 25 iki kovo 12 dienos. Sėjama daigyklose, 1-1,5 cm gylyje. Sodinami 50-70 dienų daigai turintys 8-10 lapų, geriausia, su jau susiformavusiais žiediniais pumpurais. „Bejo Zaden“ paprikų hibridai dažniausiai sodinami gana tankiai – pagal schemą 40х30 arba 40х40 cm.
Patarimai augintojams. Auginantiems saldžiąsias paprikas lauke rekomenduojame:

  • pašalinti šoninius ūglius iki išsišakojimo, o vėliau apdoroti preparatais, apsaugančiais nuo grybinių ligų;
  • pašalinti užmegztus vaisius ir žiedynus, išaugusius stiebo pirmojo šakojimosi vietoje. Tai skatina aktyvesnį ir greitesnį augalų augimą, lemia geresnės kokybės vaisių derlių;
  • norintiems išauginti labai kokybiškus, vienodo dydžio vaisius rekomenduojame riboti jų kiekį ant augalo iki 5–7 vaisių;
  • vaisiai formuojasi išsišakojimų vietose, todėl gerai išsivystę augalai su dideliu šakų kiekiu, duoda didesnį vaisių derlių.

Didžiausi paprikų kenkėjai – amarai. Būtina neleisti išplisti jų populiacijai, naudoti augalų apsaugos priemones.
Paprasčiausias būdas lauke augalus apsaugoti nuo išgulimo – išilgai eilučių tvirtai įtempti vielas maždaug 40–50 cm aukštyje ir prie jų pritvirtinti augalus.
Temperatūros režimas. Paprikos mėgsta šilumą, optimali temperatūra +18-25°C. Esant žemesnei nei +13°C temperatūrai, augimas sustoja, o pakilus aukščiau nei +35°C augalai vysta, žiedai ir užuomazgos pradeda byrėti. Paprikos žūsta temperatūrai nukritus iki 0°C.
Laistymas. Iki žydėjimo laistoma 1 kartą per savaitę, 10-12 l/1 m2 (per karščius – du kartus per savaitę. Žydėjimo ir vaisių vedimo metu laistoma 2-3 kartus per savaitę 12-14 l/ 1 m2. Formuojantis vaisiams, svarbu neperdžiovinti dirvos, nes tai įtakoja vaisių pažeidimus. Laistomo vandens temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 25°C. Laistant šaltu vandeniu, augalų augimas, žydėjimas ir vaisių vedimas sulėtėja. Laistyti nustojama 2-3 savaites prieš paskutinio derliaus nuėmimą.
Tręšimas. Per sezoną paprikos tręšiamos 3-5 kartus 12-20 dienų intervalu. Tręšimas panašus kaip ir pomidorų, tačiau trąšų reikia 20–25% mažiau. Pirmą kartą tręšiama po 2 savaičių nuo daigų pasodinimo mėšlo srutomis (1:5), paukščių mėšlu (1:5) pridedant 20-40 g superfosfato / 10 l vandens arba 5-10 g amonio salietros ir 30-40 g superfosfato 10 l vandens. Prasidėjus derėjimui, į 10 l vandens įmaišoma 10-15 g amonio salietros ir 15-20 g kalio sulfato arba 200 g pelenų.
Kita informacija. Saldžiųjų paprikas negalima sodinti kartu su aštriomis, nes saldžiųjų vaisiai bus aštresni.
Savitas paprikų aromatas ir ypatingas skonis, dėl lakiųjų eterinių aliejų, žadina apetitą ir teigiamai veikia medžiagų apykaitą organizme. Siekiant patenkinti suaugusio žmogaus paros A, C, B ir P vitaminų poreikį, užtenka suvartoti maiste 50 g paprikų. Vitaminas Р mažina kraujospūdį, padeda įsisavinti vitaminą C, stiprina kraujagysles.

Daugiau

Paprikos Yra 4 prekės(-ių).

Rodoma 1 - 4 iš 4 dalykų
Rodoma 1 - 4 iš 4 dalykų